Wednesday, February 11, 2009

Siapa yg berkuasa??..


Hari ini variasi surat khabar..macam-macam media arus perdana melampirkan muka depan dengan cerita di Perak..yg tak asing lagi seorang kapiaq berbangsa Singh ni..Karpal Singh yg sepatutnya dipancung urat merikhnya dan dicampak kepalanya ke sungai Golok(kenape Golok da)..


Siapakah die?..lulusan law dari Uni Singapura(1966) dan ade pendapat yg aku kira macam boleh diterima akal makhluk ni REPEAT exam law sebanyak 10 kali..♬♫♪♩lalalala..kalo amek test JPJ dah kne terajang laju-laju kot(sbb pegawai JPJ naik mnyampah muke sama tak lepas2)..ekekekeke..merupakan ahli Parlimen Bukit Gelugor sejak 2004..pernah eksiden sbb tu pakai wheelchair..patut dah mati makhluk ni..mungkin yg langgar makhluk ni tak tahu die langgar siapa..kalo aku dah lanyak ngan lori taik da..no ♥..ekeke



Isu makhluk ni yg nak menyaman Sultan Perak iaitu DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafaru'llahulahu(amboih panjang nau name) buatkan satu Malaya(Melayu) naik hangin..BIADAP..LAHABAU..lahanat..*&^%$#*..dia ingat Baginda Sultan Perak tu adik angkat die ke pe nak main saman2..tak sodar-sodar lagi tu yg die nak saman orang yg lagi tinggi ilmu undang-undang dri die..

Masalah utama..banyak laporan Polis dibuat..tapi mana tindakan??..nape tak halau je makhluk ni dari Malaysia??..mencabar kuasa Sultan..mencabar bangsa Melayu..bukti cukup kes selesai dan cukup terbidas utk dinyah dari Malaya..

Masalah pertama..mana bapak Melayu??..senyap??..

Masalah kedua..isu Nizar yg tak reti-reti BM..mungkin mimpi lagi..dah kne lucut jawatan lagi nak "berlumba-lumba ke office MB"..takde ke "malu" an kah??..

Berdasarkan masalah kedua..baginda Sultan Perak telah mempraktikkan keputusan menurut peraturan dengan membenarkan penubuhan kerajaan baru oleh Barisan Nasional apabila baginda mengesahkan dengan menemu-bual setiap seorang wakil BN dan wakil Bebas mengenai pendirian mereka..

Selain itu baginda membuat keputusan berdasarkan perlembagaan negeri Perak yang menyatakan Menteri Besar perlu mendapat sokongan majoriti..Selain itu..keputusan mengenepikan surat letak jawatan tiga orang ADUN itu bedasarkan keputusan Mahkamah Persekutuan pada 1982 dalam kes yang serupa..yang menetapkan bahawa surat yang ditandatangan lebih awal (presign letter) tidak sah..

Maka..mengikut 3 bahagian di dalam keseluruhan peruntukan Fasal 16 (6) Undang-undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan(amboih amek medic tapi blaja law)ekeke:

1. Jika Menteri Besar telah hilang sokongan majoriti ahli-ahli DUN..sila ambil perhatian bahawa tidak dinyatakan di sini bagaimana atau prosiding apakah yang wajib untuk menentukannya..
2. Menteri Besar tersebut hendaklah meletakkan jawatan keseluruhan Ahli Majlis Kerajaan Negeri ("Exco") termasuk dirinya sendiri sebagai Ketua Exco..wordz "hendaklah" bermaksud sesuatu yang mandatori untuk dilakukan dan tiada pengecualian dibenarkan..
3. Melainkan dengan permintaannya untuk pembubaran DUN diperkenankan oleh Sultan..ini bermaksud ada proviso atau pengecualian tetapi bersyarat di dalam Fasal 16 (6) yang membolehkan Menteri Besar memohon pembubaran DUN apabila beliau hilang kepercayaan majoriti tetapi dengan syarat diperkenan sultan..Tidak ada peruntukan selanjutnya yang mengatakan sultan wajib menerima permohonan Menteri Besar..Tetapi yang pastinya ada peruntukan 18 (2)(b) untuk baginda menggunakan budi bicaranya..

Mengikut Fasal 18 (2)(b) pula, bagi memastikan tindakan baginda adalah mengikut bidang kuasa sedia ada ke atas baginda, Paduka Seri Sultan Perak telah menggunapakai kuasa budi bicara (kuasa untuk menentukan sesuatu dan bertindak berdasarkan budi bicara dan penilaian sendiri) yang ada pada baginda di bawah peruntukan 18 (2)(b) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan untuk tidak memperkenankan permintaan pembubarkan DUN oleh Menteri Besar..

Ini dinyatakan dan digunapakai bagi menunjukkan kuasa yang ada pada dri baginda adalah bukan sekadar untuk berfungsi sebagai "rubber-stamp" apabila Menteri Besar membuat permintaan untuk pembubaran pada bila-bila masa.

Jika anda mempunyai mata & akal serta mumaiyiz..maka anda dapat menilai yg mana betul dan yg mana salah..

Satu teguran..terutama pelajar-pelajar bangsa Melayu..lagi-lagi yg ditaja dan yg terutama kat IPTA tu..janganlah dok sibuk kutuk kerajaan..buat reformasi ke..perhimpunan haram ke..sedar lar ckit korang blajar guna duit siapa??..dekat mana??..kalo takde IPTA-IPTA dan tajaan-tajaan ni takde maknanya korang nak merasa dapat belajar cm org lain..jangan mudah lupakan jasa..jgn jadi seperti kacang lupakan kulit..

9 comments:

Anonymous said...

i would have to say the 'makhluk' is a fairly educated man..and ur insensitivity clearly shows how shallow you are..and what great knowledge you have acquired.
It would be great if more men stood up to see justice prevail,you are clearly not one!!
And yes,the Muslims that have realized that Malaysia is better if we all unite,bravo....
Thank you

eV said...

aha aha aha~give me facts and then u can ask then..sometimes people asking with emotional without rational..if u said da im not that good in knowledge..did u know me who m i?..as a non u shld aware that in perlembagaan u r nothing..n i can call as "pendatang dgn izin"..clear o not?..spasiba balshoi for ur "shut" comment..

Anonymous said...

haha...looking at your method of answering the question shows u are no match...so i'll save my breath on u...
pendatang??omg....dude,get out from ur shell man...nothing??i believe i have achieved way more than u..i rest my case...i've proven my point..
yea and a BYE to u freak!!

eV said...

hahaha~im nt using any method in my answer 4 u..so dont start dreamin ya..hahaha wt shell?i dnt hv shell..dnt play wth ur wordz coz im nt into da ya..and "jgn cpt perasan" with ur acvment yg tk sampai mana pn..wakakaka..

Sheikh said...

haha..sultan pn manusia bro...bukannye nabi....yg kurang ajar skang nie UMNO...khianat agama,bangsa,negara....penderhaka sultan...sebab UMNO lah yang nyebabkan sultan hilang izzah dan kuasa...UMNO lah yg penderhaka yg khianat...ala..dlu pn zaman Dato Onn dlm UMNO pn , derhaka jugak lwn sultan bantah supaya jgn sign agreement Malayan Union...ada kecoh???yg kecoh nye UMNO...bukan MELAYU !!!!lgpn,standard la sembah derhaka...bahasa istana..
2. psal harpal singh....die ckp dlm konteks undng2....sesiapa sj tak dpt blindung drpd undang2....alahai...almarhum YDTB N9 dulu pn kne saman ngan standard charted psal utang crdt card 1million...ade kecoh???
3. Sultan adalah manusia biasa ....apa yg haram buat manusia,haram buat sultan...halal buat manusia, halal buat sultan...takde exception pn sultan nie...buat malu depan Allah jek kalo nk lwn kuasa Allah...sudah2 laa bro...

Sheikh said...

ahah...psal undang2 tubuh kerajaan perak...kne study dlu br ko tau...mane bley blakangkan persidangn adun....even kalo nk bntk kerajaan baru pn kne laa bsidang dlu...buat undi tak percaya...
soal MB nizar nak naek pej MB tu hak die....skali da trime amanah Allah, jgn sekali2 tanggalkan pakaian yg Allah dah bagi tuh....lgpn tak ikot undang2...laen laa kalo majority stuju tak pecaye kt MB Nizar...ini blum ape2 lg....3 org jdk BEBAS, dan tak masuk BN pn...da najib declare dlu sblum sultan approve...sape najis nie??? Sultan ke ape??? Sape derhaka skang??

Mudah bicara..kalo da celaru sgt...pilihanraya jek smule...kalo time tu rakyat da tanak...nak buat camne??? Nizar pn tak pelahap sgt jdk MB....yg pelahap jdk MB nie zambry jek...sblm pru-12 dlu pn die da panggel anak2 perak...bg layanan vvip spy stdnt suppot die...tp apekan daya...org yg tak penah terfikirpn utk jdk MB, skali Allah naekkan martabat...tp mlgnya ada tangan2 org kuffar n munafik yg cube nk tanggalkan....tsabit ngan hadith nabi...

Sheikh said...

lg satu, duit yg aku gune duit rakyat...syg kt kerajaan laa psal tego kerajaan nie...kte kne la ideal...Islam kan ideal...nak pilih laen dr Islam ke?

Jimmy said...

hahaha~mr sheikh..psl 3 org adun kuar pkr jd bebas 2 diorg ade declare skong bn..hang xbace paper n xbc media arus pdne yg lain ke?..haha psl undg2 tubuh perak 2 bce btol2 dl b4 nk betah..jgn betah ikt logik kepale tp bkn logik realiti..nk cakap bg bukti bkti auta..:P

Baginda Reformasi said...

hadoilah... korang patut salahkan mader sebab diaa yg buat undang2 untuk saman sultan dengan terbuke... dah lame bende nih... sebab tu polis tak boleh tangkap karpal sebab karpal tak langgar undang2 malaysia yg dibuat oleh bapak melayu umno dulu... hahahahaktui...